Skoljoggen!!

Hej alla glada! Vill påminna om att på Onsdag den  16 september är det Skoljoggen och för vår klass innebär det, att vi lämnar skolan ca kl 8:15 och är åter till lunch. Det är bra att ta med dricka denna och gärna en frukt. Barnen ska vara idrottklädda redan när de kommer till skolan denna dag!

Med tanke på flyktingkatastrofen så har skolidrottsförbundet skickat ut detta mejl som jag citerar nedan:

”Skoljoggen och flyktingkatastrofen

Den pågående katastrof och det lidande som så många människor utsätts för just nu genom att tvingas fly från krig iväg från sina hem och istället försöka överleva på en annan plats på jorden har inte undgått någon.

Det som pågår just nu är fasansfullt och det lidande som människor på flykt tvingas uppleva är hemskt. Därför är det fint att se hur många människor visar sin solidaritet och sin vilja att hjälpa andra. Det är så vi ska ta hand om varandra.

Jag är säker på att flyktingkatastrofen är ett samtalsämne på i stort sett alla skolor och då förstås också på skolor som ska springa Skoljoggen. Barn är särskilt utsatta i katastrofer som dessa och drabbas oerhört hårt och det känns bra och viktigt att vi på vår hemsida har ett jättefint och informativt studiematerial om just barns rättigheter som tagits fram av SOS Barnbyar. Kika gärna på det och använd när ni diskuterar det som händer i världen!

Skoljoggen är ett arrangemang där vi samlar pengar tillsammans med SOS Barnbyar och där vi tillsammans sedan starten av vårt samarbete för fyra år sedan har valt en mottagare för att bedriva ett långsiktigt arbete för att stötta utsatta barn. Till detta ändamål samlar vi pengar även i år. Jag vill gärna passa på att förklara och berätta lite om våra tankar och vårt arbete nu i samband med alla hjälpinsatser som med rätta riktas till de enorma strömmar av flyktingar som kommer från krigshärjade områden.

Det är helt omöjligt och ovärdigt att jämföra lidande och hemska upplevelser. Det är precis lika illa för varje människa som drabbas av krig, naturkatastrofer, svält och sjukdomar oavsett om de gör det i Syrien, Afghanistan, Centralafrikanska republiken eller på någon annan plats på jorden.

Centralafrikanska republiken är ett extremt fattigt land med en sedan länge pågående konflikt. Landet har en befolkning på 4,6 miljoner människor och av dem är 2,5 miljoner i behov av nödhjälp. Flyktingströmmarna inom landet och till närliggande länder är stora.  Pengarna från Skoljoggens insamling går till föräldralösa barn som tvingats lämna sina hem för att få en trygg miljö i sitt eget land och slippa just vedermödorna som en flykt innebär. I en barnby får de ett hem med kompisar och en familj. De får chansen att gå i skola, att äta sig mätta och ha kläder på kroppen.

Skoljoggens insamling går till Astrid Lindgrens barnby i Bouar i Centralafrikanska republiken. Namnet Skoljoggen är kopplat till denna insamling och detta långsiktiga engagemang för barnen där. Den insamling som görs i Skoljoggens namn ska gå till detta ändamål. Så tänker vi för att behålla vår trovärdighet och kopplingen mellan vårt arrangemang Skoljoggen och vår insamling till barnbyn i Bouar. Barnen där behöver oss. Det är Skolidrottsförbundet och SOS Barnbyar helt eniga om.

Mer information på webben

Varje människa i behov av hjälp har rätt till hjälp och det måste vara alla människors mål att bidra till att stoppa allt lidande i världen. Så ser jag på det och så tänker Skolidrottsförbundet och SOS Barnbyar.

Läs gärna mer om insamlingen i samband med Skoljoggen, konflikten i Centralafrikanska republiken och det arbete som SOS Barnbyar gör på www.skolidrott.se/skoljoggen. Jag tycker att den här filmen beskriver det mycket bra: https://www.youtube.com/watch?v=GeRn5Pmb1B0

Skänk en ”Springslant”

SWISH (OBS! se till att du har den senaste versionen av Swishappen) Ett enkelt sätt att skänka pengar är att använda Swish. Ni kan ”swisha” valfritt belopp på telefonnummer: 123-9011263 (som du ser är detta ingen 070-nummer men det funkar precis som ett vanligt telefonnummer. Se till att du har den senaste versionen av Swishappen i din telefon.) så kommer pengarna direkt in på Skoljoggens 90-konto.  Läs mer om hur du använder Swish här.

PLUS- OCH BANKGIRO Ni kan förstås även sätta in ert bidrag på 90-kontot:  Plusgiro: 901126-3Bankgiro: 901-1263.

Är det så att du behöver ett vanligt kontonummer når pengarna fram till samma ställe på bankkonto 8901-1, 924 972 903-0 (Swedbank)

Tack så mycket för ert engagemang och er insats!

Johan Sandler, ansvarig för Skoljoggen på Skolidrottsförbundet”